دوره های مختلف عالم محاسبات و فضای رایانه ای
استفاده بشر از رایانه یا همان کامپیوتر را می توان در دوره های مختلف تقسیم بندی نمود. در یکی از این تقسیم بندی که توسط واحد تحقیقات شرکت مایکروسافت در گزارش به نام HCI 2020، این دوره ها به چهار قسمت تقسیم شده است:
1. کار با مین فریم های غول پیکر: پردازش گر های مرکزی و اتصال کانال های گوناگون برای ارائه سرویس
2. رواج کامپیوترهای شخصی و استفاده از آن ها به صورت فراگیر ولی شخصی
3. رواج اشکال مختلف رایانه همانند لپ تاب ها، گوشی های تلفن همراه، کامپیوترهای جیبی و ... به صورتی که هر فرد با چندین نوع صور رایانه در روز کار می کند.
4. (آینده) در این فضا به دنبال رواج سنسورهای هوشمند برای فراهم کردن محیط هوشمند
زیر ساخت شبکه ای برای فراهم کردن محیط هوشمند الکترونیکی با استفاده از داده های ذخیره شده توسط سنسورهای مختلف آینده فنی را نوید می دهد.
در دوره چهارم، می توان گفت که جهان دوم (فضای مجازی) در جهان اول تنیده شده است و سعی می شود تا جهان دوم نمود عینی خود را در جهان اول تثبیت نماید. تلاش در این فضای شکل گرفته، راحت کردن و ساده نمودن تعامل انسان با رایانه است. یعنی افراد با استفاده از راه حل های ساده مختلف با رایانه ها ارتباط می گیرند.
ما در کشور در حال گذار از دوره دوم به سوم هستیم که البته سهم دوره سوم برای آنهایی که سواد فاوا (فناوری اطلاعات و ارتباطات) مناسبی دارند، بیشتر است.
راهکار پیشرو برای کشور برای ورود به دوره چهارم
باری حرکت و عملیاتی کردن محیط هوشمند می بایست، نیازهای زندگی فرهنگ مردم ایران شناسایی شده و علاوه بر نیازمندی های روندهای معمول الگوهای فرهنگی و سبک زندگی کشف گردد. این الگوها می بایست با اتصال سنسورهای مختلف از محیط جهان اول شناخته شوند و بر اساس تحلیل آنها، الگوی مربوطه طراحی شود. برای رسیدن به این فضا می بایست گفتمان و زمینه فکری مجریان و توسعه دهندگان سیستم ها به واقعیت شی فرهنگی سوق پیدا نماید.